Az ágyéki gerinc-medence-csípő komplex (lumbo-pelvic-hip complex=LPHC) átfogó vizsgálata és terápiája

Az LPHC egy integrált funkcionális egység, engedve a teljes kinetikus lánc szinergista működését. Optimális állapotban a lánc minden strukturális komponense eloszlatja a testsúlyt, abszorbeálja az erőket és közvetíti a talaj-reakciós erőt, ezzel egyenletes terhelést és optimális funkciót eredményezve. Megfelelően edzett is kell legyen, hogy hatékonyan működhessen dinamikus aktivitások során.

35 izom van ezen a területen, ami a lumbalis gerinchez vagy a medencéhez csatlakozik. Az LPHC ezeken az izmokon, fasciákon keresztül Az LPHC ezeken az izmokon, fasciákon keresztül közvetlenül összefügg a felső és alsó végtagokkal és hatással van azok arthrokinematikájára. Emiatt az LPHC diszfunkciója potenciálisan diszfunkciót okoz az alsó és/vagy a felső végtagokban és fordítva. Ezen kapcsolat miatt ez egy kritikus terület, amit mindenképpen vizsgálni kell és a legvalószínűbb régió, amit kezelni is kell mozgás deficitek/ fájdalmak esetén, bárhol is legyenek azok.

részletek

Átfogó Cervico-Cranio-Mandibularis (CCM) képzés

A nyak legfontosabb szerepe a fej hordozása mely olyan fontos élettani funkciók ellátásának a helye, mint a látás, a hallás, a rágás (beleértve az ízérzékelést) és a térbeli helyzet érzékelése (propriocepció). A nyak, a fej, az arc és az állkapocs egy nagy funkcionális komplexummá kapcsolódik össze, melynek összetevői kölcsönösen összefüggenek egymással és hatással vannak egymásra. Ahogy a modern neuroanatómiai kutatások rámutattak az egyes részek közötti szoros, idegi érzékszervi kapcsolatra, megérthettük, hogy a CCM komplexumot alkotó egyik részt érő káros ingerek könnyen fájdalomhoz vezethetnek a CCM egység másik részén (pl. a nyak jobb oldalának felső részét érő negatív hatás a jobb szem körül fájdalmat okoz).

Ezért ennek a régiónak az ideális kezelése megköveteli a gyógytornászoktól az egész Cervical-Cranio-Mandibular komplexum összefüggéseinek megértését.

Ezen az átfogó tanfolyamon a résztvevők megtanulják a bizonyítékokon alapuló hatékony értékelést és gyakorlati kezelést azoknál az embereknél, akik CCM komplexükben mozgásszervi fájdalommal és diszfunkcióval rendelkeznek.

A tanfolyam 2 modulból áll:

 1. Cranio-Cervico-Brachialis (CCB) modul
 2. Cranio-Mandibularis (CM) modul

A tanfolyam elvégzése után a résztvevő:

 1. Megismeri a CCM komplexum mozgásszervi fájdalmainak és diszfunkcióinak naprakész tudományos hátterét
 2. Felismeri a súlyos egészségügyi problémák (nem mozgásszervi) jeleit és tüneteit a CCM komplex fájdalomban szenvedő embereknél és tudja azokra a választ
 3. Gyakorlatban tudja értékelni és felismerni a közös klinikai mintákat a mozgásszervi fájdalommal és diszfunkcióval küzdő embereknél a CCM komplexben
 4. Gyakorlatban alkalmazza a releváns klinikai érvelési modellt a fájdalommal és diszfunkcióval szenvedő betegek kezelésében a CCM komplexben
 5. Hatékonyan és biztonságosan kezelheti a mozgásszervi fájdalommal és diszfunkcióval küzdő embereket a CCM komplexben

Tantermi oktatás, 48 óra (6 nap), az oktató által vezetett tanfolyamon: 40 % előadás és 60 % gyakorlati foglalkozás

CCM részletei
CCB részletei
CM részletei

Szegmentális stabilizáló tréningek

A szegmentális stabilizációs tréningek a klinikai instabilitás témakörét járják körül, amikor az izomzat képtelen a gerinc egyes szegmentjeit a normál neutrális zónán belül tartani. Ilyenkor diszharmonikussá válik az ív és nagyon tipikus tünetek alakulnak ki mind a mozgás minőségében, mind mennyiségében és a fájdalomban. Végigvesszük a gerinc vizsgálatát, néhány ide illő manuális technikát és a stabilizáló izomzat specifikus gyakorlatain keresztül azok újraaktiválását, majd ezek progresszióit.

Cx:

A nyaki fájdalomminták bemutatása
A nyak szubjektív és fizikális vizsgálata
A nyaki gerinc kezelése
Stabilizációs tréning a nyakon

Lx:

A stabilitás modellje, Panjabi-modell
Az Instabilitás elmélete, gyakori pathologiák
Differenciál diagnosztika a lumbális gerinc vizsgálati protokollján keresztül
Az instabilitás konzervatív terápiája
A lokális szegmentális kontroll
A lokális és a globális izomrendszer integrációja

Lx workshop:

Up-to-date tréning – az instabilitás irányának megfelelően három részre bontott anyag: külön tárgyalja a flexios/ extensios / rotatios irányú problémákat, így a tréningjüket is, konkrét gyakorlatokkal!

Cx részletei
Lx részletei
Lx workshop

Az SMR mint eszköz, a gyógytorna hatékonyságának növeléséhez

A képzésen megismerkedhetnek a myofascia és az abban kialakuló triggerpontok anatómiai, élettani hátterével. Testtartás elemzést követően (rövidült, megnyúlt izmok) az SMR henger alkalmazhatóságával, illetve a kontraindikációkkal.
A képzés része a gyakorlati anyag elsajátítása, a henger beillesztése a gyógytorna gyakorlatokba, mint eszköz és instabil felület.

Tematika:

 • Fascia anatómia, élettan
 • Az izompólya sérülését kialakító tényezők, annak rövid és hosszútávú következményei
 • Az izompólya hengerrel történő kezelésének előnyei, céljai, jótékony hatásai az emberi szervezetre, illetve a henger használatának kontraindikációi
 • Izompólya kóros állapotának keresése (funkcionális tesztek)
 • Hengerezés gyakorlása a hengerezésre alkalmas izmokon, a tesztek ellenőrzése
részletek

Neurodinamika: A perifériás neurogén panaszok funkcióvizsgálata, kezelése és tape-elése

Neurodinamika – Az idegrendszer egy bonyolult, összefüggő hálózat, amelynek alkalmazkodnia kell a test extrém mozgásaihoz is úgy, hogy az ingerületvezetés közben nem szenvedhet zavart. A Maitland-féle mozgásvizsgálat elengedhetetlen részét képezi az ingervezetés vizsgálata (neurológiai vizsgálat) de az idegek fizikai tulajdonságainak/mechanoszenzitivitásának tesztelése is, a Neurodinamikai vizsgálat. Amennyiben az idegek mozgathatósága zavart szenved – mert valahol leszorítja őket valami, szenzitizálódnak és ennek fájdalom, zsibbadás, bizsergés és mozgáskorlátozottság a következménye. Ismert esetek az alagút szindrómák, a porckorong sérv stb. Meglepően gyakori a tesztek során a pozitív eredmény olyan esetekben is, amikor ezt nem várnánk, mert a probléma helyi jellegűnek tűnik. Nagyon sokszor találunk fel nem tárt ideg érintettséget a krónikus, gyakran visszatérő fájdalmak hátterében is. A kezelés persze elsősorban arra a struktúrára irányul, ami a zavart okozza, emellett persze a fájdalmas ideget is kezelni kell, hogy az oxigénellátása, keringése, illetve axon transzportja javuljon, ezzel az ideg regeneráció optimális legyen. Erre irányul a neurodinamika kezelés – melynek támogatására a tape kiváló segítség.

részletek

Kinematic Taping tanfolyamok

A Kinematic Taping® új dimenzió a funkcionális elasztikus taping technikák sorában.  Fő jellemzője, hogy struktúra specifikus, a beteg részletes vizsgálatán alapul és annak eredményétől függően a problémát okozó struktúrát (ízület, izom, ideg képletek, gerinc szegmensek) kezeli, tape-eli – így a tape alkalmazásával gyorsabb, jobb és hosszabban tartó terápiás hatást érhetünk el.

Az elasztikus tape, a taping technika jellemzői:

 • azonnal alkalmazható, aktívan támaszt, nem limitálja a mozgást
 • nem rontja a keringést, az izmok aktivitását és az ízületek mobilitását támogatja
 • stimulálja a mechanoreceptorokat, a folyadékáramlást
 • fájdalmat csillapít

Ez egy rendkívül hatékony eszköz a terápiánk hatékonyabbá tételéhez, amennyiben behatároltuk a fájdalmat okozó struktúrát, megfelelő kezelést alkalmaztunk és utána felhelyeztünk egy korrekciós vagy valamely funkciót támogató tape-et, biztos a siker!

Felhasználási területei:

 • Traumatológia
 • Ortopédia
 • Reumatológia
 • Sebészet
 • Neurológiai kórképeknél (pl.: Hemiparesis, SM…).
 • Sportfizioterápia
alaptanfolyam
haladó alsó
haladó felső

MAITLAND® kurzusok

A Maitland Koncepció szerinti manuálterápia a fizioterápiában a bizonyítékokon alapuló vizsgálati és kezelési eljárásokat jelenti. A Maitland programja a manuálterápia témakörében egy átfogó elméleti ismeretanyagot tartalmaz, széles skálájú nemzetközi irodalommal és kutatási anyagokkal.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati részből áll, mely angol nyelven kerül megrendezésre magyar nyelvű szakmai tolmácsolással.

A Maitland Koncepció szerinti manuálterápia oktatását Európában a Nemzetközi Maitland Tanárok Társasága (IMTA – International Maitland Teacher’s Association) végzi. Az IMTA olyan nemzetközi szervezet, amelynek tagjai a manuálterápiát postgradualis képzésben oktató, master, PhD fokozattal rendelkező tanárok. A Maitland Intézet tanárává válni az ő képzési rendszerük szerint egy tíz éves folyamat eredménye. Először a 11 modulból álló manuálterápiás képzést kell elvégezniük, majd OMT (Orthopédiai Manuálterápiás Vizsga – Nemzetközileg elismert, szakdolgozatot igénylő) vizsgát tenni, majd ezt követi a Tanári képzést elvégezni.

A szervezet elkötelezett a manuálterápia standardjainak felállítása, fejlődése és támogatása iránt, illetve ezeknek a gyógytornászok képzésében való alkalmazásában.

A kurzus a 2a és 2b szintjét  Pierre Jeangros PT, PT OMTsvomp®, az IMTA Senior oktatója, Magyarország hivatalos mentora,  az első szintet Véronique Bornet. B.PT, PT OMPT-DVMT OMTsvomp®, IMTA manuálterápia oktató tartja.

1. szint részletei
2a szint részletei
2b szint részletei