Motion Guidance® rendszer,
segítség a mozdulatsorok elsajátításához

A Motion Guidance® rendszert azzal a céllal fejlesztették ki, hogy létrejöjjön egy értékes és mindenki által könnyen használható vizuális visszajelző rendszer, amelyet bármely klinika vagy rehabilitációs szakember könnyen alkalmazhat. A termék alapkoncepciója az, hogy vonzóbb utat kínáljon a rehabilitációs célok eléréséhez, kiváló tanulási környezetet hozzon létre, a testtudatosságot és készségeket könnyen megérthető módon fejlessze, és valós idejű visszajelzést adjon a mozgástartományról és kontrollról. Nézzünk néhány kutatást a propriocepcióról, a sérülésekről, a tanulásról és arról, hogy mindez hogyan kapcsolódik ehhez a vizuális visszajelző rendszerhez.

Bradford és társai szerint:

„A verbális tanulók” (a népesség kb. 30% -a), hallás útján tanulnak. Hasznosak számukra az előadások és a tananyag megvitatása a tanulmányi csoportokban, ám írásbeli feladatok elvégzésekor nem teljesítenek jól.

A „tapasztalati tanulók” (a népesség kb. 5% -a), csinálással és érintéssel tanulnak, és a klinikai munka, a szerepjáték gyakorlatok a legjobban bevált módszerek a számukra.

A „vizuális tanulóknak” (a népesség fennmaradó 65%-a ) látniuk kell, amit tanulnak

Noha ez a kutatás tantermi körülményeket vizsgál, ezeket az eredményeket extrapolálhatjuk és alkalmazhatjuk a rehabilitáció és a motoros tanulás kontextusában; az emberek 65%-nak hasznos a vizuális tanulási stílus. Ha a beteg rehabilitációjának célja a páciens testtudatosságának, mozgásának , mozgási stratégiáinak vagy helyzetének megértése, akkor nagyon sokat segít a vizuális visszajelzés.

A kutatások során azt is megfigyelték, hogy a „külső útmutatók” használata a motoros tanuláshoz (pl. tükrök, célok) hatékonyabb a „belső útmutatók” használatánál (azaz a feladat során történő mozgáshoz szükséges utasításoknál). A vizuális visszacsatolás a Motion Guidance® lézerkészülékkel lehetőséget teremt arra, hogy bármilyen mozgáshoz vagy gyakorlathoz beépítsék a külső kontrollt. A visszajelzés azonnali, a feladat egyszerű, mozgatnia kell a lézert vagy tartani egy cél fölött anélkül, hogy túl sok felesleges verbális útmutatást kapna, ami összezavarhatja.

Mi növelheti a teljesítményt? Az aktivitásnak értelme kell, hogy legyen, tudja miért csinálja, valamint ösztönzőnek kell lennie. A lézeres vizuális visszajelzés mindkét területet lefedi: azonnali visszajelzést biztosít, vizualizálható a fejlődés és a mozgás kontroll. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik a lézeres eszközt játéknak tekintik, és versenyeznek saját magukkal. A koncepció azonban mindenkire alkalmazható, mivel az emberek nagy része, minden korosztályban, vizuális tanuló.

Propriocepció

Testünkben beépített mechanizmusok vannak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy tudjuk, hol vagyunk a térben (látás, érzés, és a propriocepció). A lézeres irányítású, visszacsatolásos rehabilitáció fejleszti és igényli az összes fent említett érzékelést. Az ízületi helyzetérzékelés (propriocepció) képességünk arra való, hogy tudjuk, hol helyezkedik el testünk a térben.

Trevelean és kollégái számos kutatást végeztek, amely során ostorcsapás sérülésen átesett betegek fej-nyak helyzetértékelését vizsgálták lézer biofeedback segítségével. Arra a következtetésre jutottak, hogy ostorcsapás sérülés után az alanyoknak nehézséget okoz a fej térben elfoglalt helyének érzékelése.

A propriocepció befolyásolására számos módszer létezik, de a legcélszerűbb, leghatékonyabb technikát érdemes választani. Ide tartoznak a manuálterápia (taktilis afferens input), a taping és a különböző gyakorlatok.

Bármilyen eszköz, ami megtöri a megszokott fájdalmat fizikálisan és pszichésen is jótékony hatással bír a páciensre nézve. Újfajta mozgások bevezetése, a mozgáskészség fejlesztése, a megfelelő oktatással együtt a rehabilitáció fontos része.

Befolyásolhatjuk a hibás mozgásokat vagy az alacsony teljesítményszintet (ily módon elindítva a kortikális reorganizációt) olyan speciális gyakorlatok alkalmazásával, amelyek hangsúlyozzák az ízületi helyzetérzékelést a specifikus neuromuszkuláris kontrollt. Például próbálunk egy testrészt mozgatni vizuális visszacsatoló eszköz használatával, a cél a precizitás és a pontosság.

A Motion Guidance® eszköz természetéből adódóan egy kreatív koncepció, amely bármely testrészre alkalmazható, hogy azonnal segítse a helyzetérzékelést. A feladatok lehetnek „statikusak”, amikor a lézert a test mozgása közben középen tartják (például a lézert középpontban kell tartani egy feladat vagy gyakorlat végrehajtása közben), vagy dinamikus feladatok (például a lézer elmozdítása a kívánt tartományba vagy irányba). A termékeket megtalálod a shopban!